Απαισιόδοξος ο ΣΕΦ (σύνδεσμος εταιρειών φωτοβολταϊκών)

Χωρίς όραμα και σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, είναι δυστυχώς το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020. Το σχέδιο ποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις μια απλή προέκταση των σημερινών τάσεων ανάπτυξης και δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα που οδήγησαν σε αποτυχία τον μέχρι σήμερα ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φωτοβολταϊκών, για τα οποία το σενάριο για το 2020 δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προβολή των σημερινών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη του το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ, ο οποίος θα επιταχύνει υποτίθεται τις εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές του, έκπληξη προκαλεί το ότι προβλέπει μηδενική συμμετοχή των ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το 2020, όταν έχουν ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ προτάσεις για επενδύσεις εκατοντάδων μεγαβάτ, ενώ εξαιρετικά χαμηλά είναι και τα προτεινόμενα ποσοστά για τις άλλες ΑΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία) με εξαίρεση τα αιολικά. Είναι σαφές κατά τον ΣΕΦ ότι, αν παραμείνουμε στη σημερινή λογική, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων ΑΠΕ και δεν πρόκειται να επιτύχουμε το στόχο της χώρας για το 2020.

Ο χαμηλός στόχος που προτείνεται για τα φωτοβολταϊκά (2.567 MW το 2020), υπολείπεται σαφώς των δυνατοτήτων της χώρας. Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ αιτήσεις για 3.700 MWp φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 MWp.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s